Nieuws
Nieuws
Zorgboerderijen: een bron van goed leven

28 februari 2017

Zorgboerderijen: een bron van goed leven

Zorgboerderijen hebben iets unieks. Iets wat andere plekken waar je kunt werken en leren, herstellen of ontspannen niet hebben. Wat maakt dan mensen op een zorgboerderij zich net wat gelukkiger kunnen voelen dan op andere plekken waar ze zijn geweest?

Het moet wel een bijzondere plek zijn, want in de eerste vijftien jaar van dit millennium is het aantal zorgboerderijen in Nederland ver-zevenvoudigd. Ook houdt de zorgboerderij als concept al stand sinds zeker de 13e eeuw. Mogelijk langer!

Op de zorgboerderij komen mens en dier, bewustzijn en ontspanning, landbouw en zorg op een natuurlijke manier samen. Mee in het ritme van de natuur. Onthaasten en tóch hard werken. Gezond eten produceren, met liefde voor elkaar, de dieren en de aarde als geheel, laat mensen ervaren dat ze er toe doen. Het maakt ze gelukkig, al is het maar van tijd tot tijd.

Trouwens: bewust bezig zijn met goede voedselproductie en -deling maakt überhaupt gelukkig. En er zijn steeds meer mensen in Nederland die dat belangrijk vinden. In het boekje: ‘Volle oogst -  nieuwe waarden en voedselnetwerken’ kun je daar alles over lezen.

Creatieve tuinders, eigenzinnige boeren, coöperatieve ondernemers en initiatiefrijke burgers en ook drie zorgboeren, waaronder Patrick van het Liessenhuus vertellen in dat boekje wat ze doen en waarom. Op het Liessenhuus is het ontdekken van ieders geboeidheden belangrijk. Iedereen heeft wel iets wat hem zó fascineert dat hij daar positieve energie van krijgt. Samen op zoek naar wat jou enthousiast maakt en waardoor je echt kunt bijdragen aan de samenleving, vanuit boerderijwerk. Daar gaat het om! Wie op het Liessenhuus meedoet, draagt ook bij aan de voedselbank. En maakt ook particuliere klanten blij met goed eten.

Wil je meer weten over Patricks visie en die van twee andere zorgboeren? Of over de achtergronden en stand van zaken rond zorgboerderijen in Nederland? En op welke manieren er nog meer goed en gelukkig (samen)leven wordt nagestreefd door het verbouwen van voedsel met morele voedingswaarde?

Dit boekje is voor iedereen die graag wil weten hoe mensen geïnspireerd bij dragen aan een gelukkige, eerlijke samenleving met als vertrekpunt: voedselproductie en onderliggende waarden. Het bevat toegankelijke échte verhalen uit de praktijk. Ook komen actuele concepten zoals community supported agriculture (CSA), voedsel coöperaties en abonnementsvormen op een gemakkelijke manier voorbij, met voorbeelden.

 

Titel:                     Volle Oogst – nieuwe waarden en voedselnetwerken

Auteurs:              Elisabeth Hense, Leonardo van den Berg en Maria van Boxtel, e.a.

Uitgeverij:          Jan van Arkel

Jaar:                      2017

Prijs:                     19,95

 

Deel deze pagina

Of kopiëer de onderstaande link:

×